ProSadGuru.com

Róże z nasion

Nasiona wyszukiwania, Angel WingsMiniaturowa pokój rozeta - mój stary sen, ale ... Lata mijały, a zakupione Chińczycy róża nie chce pozostawać długo w moim domu. Wielu zginęło natychmiast po zakupie, niektóre trzymane rok i pół ...

Pokój wzrosła z nasion? Dlaczego nie? - Powiedziałem sobie, rzucając kolejnym martwym rose bush - jeśli dostawcy doniczkowe róże nie może zaoferować mi roślina nadaje się do bezproblemowego mieszkania w mieszkaniu w Moskwie, dlaczego nie rosną róża samodzielnie?
I, nie odkładając go na czas nieokreślony, udałem się do kwiaciarni. Jedynymi nasiona róż, który na dzień udało mi się znaleźć - Angel Wings Search firmy.

Przynosząc torbę w domu, zacząłem badać zalecenia do sadzenia. Jak się okazało, nasiona powinny być sadzone w grudniu, spóźniłem się na cały miesiąc! Czekać cały rok nie miał najmniejszej ochoty, i postanowiłem zaryzykować. Mieszania uniwersalnego gleby dla roślin doniczkowych z piaskiem (3: 1), aby nawilżyć ją i obsadzony pięć ziaren na głębokość 1 cm w górnej części garnka pokryta folią spożywczą, aby zachować wilgotność gleby (powiem ci, że nawadniania upraw przed pierwszą trafia mnie nic więcej. miałem).

Trudniejszych rzeczy były z temperaturą, wymaganego do kiełkowania. Na torbie zalecono temperatury wzejściu utrzymuje się na + 5 ° C, po kiełkowania wzrosła do dziesięciu ... Gdzie w Moskwie mieszkalnych Fiberglass wybrać temperaturę pięciu stopni? Nawet w mroźną noc na parapecie w samej ramie nigdy nie jest mniej niż 13 ... umieścić garnek z nasion w lodówce - nie było innego wyboru. Około pięć tygodni później pojawił się pierwszy zalążek. Co zrobić: wziąć światło lub czekać na innych pędów? Wybrałem drugą opcję. Przez 10 dni nie było trzy kiełków. Po tej puli siewek został umieszczony na północnym oknie. Róże nie są kapryśne, szybko rosła i spray nie pytałem.

Rose nasionPod koniec wiosny, gdy temperatura w nocy przestała spadać poniżej + 5 ° C, młody róża zostały złożone na południowym przeszklonym balkonem. Pod koniec maja, one kwitną! Ręka na sercu, nie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z uzyskanych wyników ... Tylko jeden z czterech Rose ma trwały kolor i kwiat podwójność. Pozostałe trzy krzew zachowują się bardzo dziwnie: jeden kwitnienie pędzla w tym samym czasie do 10 pąków, a ich kolor począwszy od czystej bieli do jaskrawej czerwieni. Nocą, spróbuj zamknąć swoje płatki ...

Kwitnące róże trwał do połowy października. Wraz z nadejściem pierwszych przymrozków, zakład przeniósł się do mieszkania. Przez długi czas nie mógł się zdecydować, jaki rodzaj zimie zapewniają one: chłodny parapet z minimum zimowym północnym świetle okna lub w temperaturze pokojowej, w świetle fluorescencyjnym? Zatrzymał się na pierwszym rozwiązaniu.

Rosa była dobrze tolerowana zimę, problemy pojawiły się tylko dwa razy. Obaj mieli takie same objawy, ale przyczyny były zupełnie inne:

• Po kilku tygodniach od centralnego ogrzewania mieszkania, róże zaczęły dramatycznie żółkną i odpadają dolne liście. Powodem wyglądać przez długi czas nie miała - pająk frolicked w całości (i to pomimo trzykrotnie codziennie natryskiwania zapobiegania!). Po rozpatrywane szkodnika stosując phytoverm, chętnie zatrzymane całkowicie bezużyteczną opryskiwania.
    Rosa kontynuował bardzo powolny wzrost przez całą zimę ...
  • Na początku marca, żółknięcie dolnych liści wznowione ... roztocza nie było. Co jest powodem tego czasu? Podejrzewając gnicie korzeni od stojącej wody, wyciągnął z roślin doniczkowych. Wszystkie korzenie są nienaruszone i zdrowe, to po prostu nie ma już wystarczająco dużo miejsca i składników odżywczych w małej doniczce. Transplant do większego garnka i głębokim rozwiązał ten problem. Zażółcenie zatrzymany i róże przycinanie po aktywnie zaczęły rosnąć, a za trzy tygodnie pierwsze pąki przywiązany.
    ...I wielokrotnie przeczytać oświadczenie, że róże nie mogą żyć i kwitnąć na oknie północnym ... Cóż, kolejny mit rozwiane!

Zalecenia dotyczące opieki:

Podlewanie. Róże kochają dobrze nawilżonej gleby. Lato wymaga częstego i obfite płukanie wodą o temperaturze pokojowej, jak górna warstwa gleby suszenia. W zimie, częstotliwość i obfite nawadnianie jest silnie zależna od temperatury otoczenia.

Jeśli zimy wzrosła w niskiej temperaturze (np, od ram okiennych), wody powinna być bardzo rzadko (ziemia tylko nieznacznie nawilża), jednakże, nie pozwalają na całkowite wysuszenie ziemnych śpiączki. Głównym zadaniem w okresie spoczynku zimowego - dać róże na relaks i zapobiec niepożądanym, opróżniania elektrownie, wzrost słabe pędy zimowych. Dlatego podlewania róż w tym czasie powinny być zimną wodą. O każdej porze roku woda do celów nawadniania tylko dobrze uregulowane.

Temperatura. Po ostatnim mrozy sprężyn (kiedy temperatura w nocy nie jest niższa niż + 5 ° C), to jest pożądane, aby wzrosła do świeżego powietrza i utrzymywać aż do wczesnych mrozów upadku.

Podczas letnich róż są dobrze toleruje ciepło, ale jeśli zakład znajduje się na południowym oknie / balkonie pożądanej puli pritenyat z dala od promieni słonecznych, aby uniknąć przegrzania korzeni (jako opcja, może polecić pokój garnek z róż w plastikowych doniczkach kolor biały).

róże pokojowe zima powinny być przechowywane w chłodnym miejscu jak najwięcej i, oczywiście, nie jest zalecane, aby umieścić je w pobliżu sezonu grzewczego, centralny nagrzewnica.

Oświetlenie. W każdej chwili, maksymalna jasny lokalizacja. Jednak w palącym letnich promieniach południowego słońca kwiaty stają się jaśniejsze w kolorze, mniej trwałe i znikają po kilku dniach. Dlatego kwitnące róże pritenenie korzystnie mała.

Sztućce. W Rose jest dobrze rozwinięty system korzeniowy, więc konieczne jest zapewnienie wystarczająco głęboki garnek o średnicy zbliżonej do głębokości. W okresie wzrostu rośliny z zakładów zajmujących się bardziej przestrzenne (o 2-3 cm) naczyniu mogłoby wymagać więcej niż jeden raz.

Gleba. Mieszaninę róże może być utworzony niezależnie od siebie, przy zwykle obojętny grunt i dodaje trochę piasku rzecznego (korzystnie), małe kawałki węgla drzewnego i drobnych wiórów cegły.

Wilgotność. Jak napisałem powyżej, opryski nie zapisuje Rose od inwazji przędziorków i dla wzrostu i kwitnienia róż, nie jest krytyczna. Po tym wszystkim, nie przychodzi do każdego, kto w lecie głowy suchej i gorącej dwa razy dziennie spryskać ogród różany?

Nawożenie. Róże muszą być karmione kompletny nawóz mineralny raz na dwa tygodnie od początku okresu aktywnego wzrostu (około końca marca) do końca kwitnienia. Jeśli to zrobisz regularnie lub całkowicie zapomnieć o ubieranie - nic strasznego się wydarzy: Twój rozeta na takiej nieuwagi reagują tylko mniej obfite kwitnienie.
Ważne jest, aby:

• Oczywiście woda może nie spieczoną roztwór glebie nawozów mineralnych lub organicznych. Może powodować oparzenia i śmierci korzeni roślin. W przeddzień planowanego podawania konieczna jest woda róże oraz osadem woda.
  • Nie powinno się karmić chore rośliny, a także róże, przeszczepione do świeżej ziemi przez dwa miesiące po przeszczepie.
  • Lepiej Niedokarmianie niż overfeeding różę! Jeśli masz wątpliwości poprawności proporcji rozcieńczonym roztworem nawozu, wolą słabszą wersję. Jeżeli roślina nie jest podawany przez dłuższy czas, nie starają się nadrobić zaległości w czasie!

różaKwitnienia. Miniaturowe róże kwitną zazwyczaj od połowy wiosny do późnej jesieni. Jeżeli zapewnić im dodatkowe oświetlenie w zimie, będą rozkoszować się kolorami i Nowego Roku. Zwiędły pąki róży musi być natychmiast usunięta wyrywanie czystej lub odcięcia pierwszego liścia nerki, ponieważ dojrzewanie nasion osłabia roślinę.

Szkodnikami. Róże uwielbiają trzymać na w lecie mszyce, i o każdej porze roku jest to łatwe do nabycia przędziorki. Nie opryski nie uratuje ich przed pojawieniem się tego szkodnika. Bądź ostrożny, co najmniej raz w tygodniu sprawdzać swoje róże. Szczególnie należy ostrzegać żółknięcie i spadając dolne liście. Na wykrywania szkodników, podjąć natychmiastowe działania, traktowanych roślin fitoverm lub neoron. Jak leczyć dotkniętych roślin, można dowiedzieć się z artykułu Pozbycie się szkodników.

Przycinania. Na początku marca, cięte pędy róż, pozostawiając trzy lub cztery węzły na każdej sesji. Operacja ta jest najlepiej wykonać w kilku etapach, odcinając część krzaka i czeka na jej obudzić uśpione pąki. Po tym można bezpiecznie wyciąć pozostałe pędy.

Powielanie. Istnieje wiele zaleceń dla ukorzenienia sadzonek róż w teplichke z dolnym ogrzewaniu. Jest to dość trudne. Musisz być zawodowym lub mieć więcej szczęścia. W ten sposób, nie byłem w stanie wykorzenić sadzonki róż (zakupiony) Nigdy! Sadzonki lub szybko zaczną rosnąć, a następnie stają się białe i puszyste (tj pleśń), lub sczerniałe i umarł.

W wyniku licznych eksperymentów na ukorzenienia róż, ja dla siebie nie rozumiał, co następuje: nie jest tak ważne co kąt cięcia sadzonki, a ile węzłów. Znacznie ważniejsze jest to, jak są one świeżo cięte i porę roku pokazuje kalendarz.

Wszystkie moje róże dał sadzonek w pierwszych wiosennych korzeni w małej szklance wody w ciągu zaledwie jednego tygodnia. Zostały one umieszczone na letniej baterii, zasłonięty przez kawałek tektury suche powietrze nie jest suszone liście ofert. Sadzonki zostały odcięte blisko miejsca, nie gnicie łodygi. Na początku lata, świeże sadzonki szybko dała korzenie bez dolnej ogrzewania. W celu zapobiegania psuciu łodyg w szklance wody zawsze był spalony mecze ...
I jeszcze jedno: jeśli róże sadzonki dał korzenie w wodzie, nie spiesz się sadzić młode rośliny w glebie. Czekać co najmniej miesiąc - połowę dopóki się silniejszy i zdobyć siłę.

Marzysz o łagodnym pachnących róż krzewów na parapecie swojego mieszkania? Nie przetrwać zakupione róże? Moja rada: kup worek nasion tej wspaniałej rośliny! Trochę cierpliwości, troski i uwagi - i królowa kwiatów będzie przez wiele lat, aby cię zadowolić i swoich bliskich z ich unikalnych kolorach!

Autor artykułu i zdjęć Natalia Musatov

05.06.2003

© HomeFlowers.ru. Wszelkie prawa zastrzeżone. Przedruk i wszelkie zmiany tego materiału bez uprzedniej pisemnej zgody ze strony zakazane!

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne
Rose pokój i pielęgnacjaRose pokój i pielęgnacja
Rose, królowa kwiatów!Rose, królowa kwiatów!
Jak wybrać pokój róża i dostosować do swojego mieszkaniaJak wybrać pokój róża i dostosować do swojego mieszkania
Róża w pobliżu domuRóża w pobliżu domu
Za pokój wzrosła OpiekaZa pokój wzrosła Opieka
Rose pokój i pielęgnacjaRose pokój i pielęgnacja
Bukiet różBukiet róż
Angel wingsAngel wings
Jak dbać o róży domu?Jak dbać o róży domu?
Róża na łukuRóża na łuku
© 2022 ProSadGuru.com