Einstein i róże
Czy kwiaty mam na myśli coś?
Cóż, tak i nie. W jaki sposób my, zwykli śmiertelnicy, mimo to wiem? Możemy polegać tylko na tym, co mówiliśmy o tym, gdzie zawsze przeczytać na ich własnych doświadczeniach, a także - w sprawozdaniach i osobistym zachowaniu Alberta Einsteina.
Wideo: Baby Einstein Baby Einstein Rozwijanie kreskówki
Ogólna teoria względności, a być może nie ma wiele wspólnego z ogrodnictwem, lub, co najmniej, nie stosuje się do naszego codziennego życia ... Ale tutaj jest jedna historia, w której Einstein wyraził zainteresowanie kolorach, jak również jego brak dbałości o własnym ogrodzie do sfery naszego z twoje interesy są najbardziej bezpośrednio powiązane.
Trochę historii
Na początku swojej kariery akademickiej, pan Einstein pracował jako adiunkt w Bernie i Zurychu w Szwajcarii. Nawiasem mówiąc, jeden z jego pierwszych prac teoretycznych poświęconych badaniu sił kapilarnych słomy. Kiedy w 1911 roku jego hipoteza na temat struktury i zachowania cząstek elementarnych, wpływ grawitacji na światło i inne teorie mają jej rozpowszechnianie w środowisku naukowym, Einstein otrzymał bardziej korzystną pozycję w Pradze. Wielki teoretyk najwyraźniej lubił uczyć, przynajmniej do czasu, gdy nie koliduje z jego pracy badawczej.
Wideo: Baby Einstein w języku rosyjskim
Einstein ze swoją drugą żoną Elsa w Tel Awiwie
W 1915 roku Einstein ponownie w Zurychu. Otrzymał listy od kilku zagranicznych uniwersytetów z ofertą pracy. A jeden z nich okazał się być zbyt dobre, aby ją odrzucić „uczyć jak chce” dwóch wybitnych naukowców Max Planck i oferta Walther Nernst Albert Einstein profesorem na Uniwersytecie w Berlinie z warunkiem
Przez M.Plank dodał jeszcze kilka bonusów motywacyjnych: wysokie zarobki, przynależność do elity Pruskiej Akademii Nauk i poprowadzić nowy instytut badawczy w dziedzinie fizyki. Według biografii Einsteina, „Einstein powiedział, Planck i Nernsta, że jutro przyjdzie do niego z kwiatami, a jeśli kwiaty są czerwone, oznacza to, że akceptuje swoją ofertę, a jeśli biały - nie ma ... nie jest w stanie odmówić to miejsce, które daje mu możliwość poświęcenia czasu jego teorii względności, Einstein przyszedł następnego dnia z czerwonym róże "
Niestety, nikt nie sfilmował „Flower” incydent na taśmie.
Tak, Einstein przyjął ofertę Plancka i Nernsta, i musiał przejść obok. W tym czasie w Berlinie. W Berlinie, w dzielnicy Spandau (Spandau) Einstein usuwa działce z domu - „Shrebergarten rozmiar chusteczką” (Shrebergarten - niemiecki "Garden of Dr. Schreberem").
W dzienniku Goethego zapewnia drgające wspomnienia współczesnych Einsteina: "Wielki fizyk nazwał go „mój zamek w Spandau”, brał czynny udział w życiu publicznym, często zapraszając swoich sąsiadów, aby odwiedzić i odwiedził lokalnej restauracji. " To tylko ogrodniczych umiejętności pana Einsteina nie był bez skazy, jak jego talentów naukowych. A społecznością lokalną w celu działkach nie rozumieją jego styl ogrodnictwo, ich frustracja rosła, aż w końcu nie mogli ukryć swoje niezadowolenie.
Wymiary tak zwanych „ogrodów Schreber” są bardzo małe. I w celu uruchomienia go w chwasty, trzeba być naprawdę bardzo zajęty niektóre wciągające sprawa, przynajmniej tak poważne, jak w ogólnej teorii względności.
Tak więc w 1922 roku gmina Berlin (Spandau) Bezirksamt wysyła Einsteina do nas w następujący sposób:
"Szanowny Pan Profesor Einstein, aktualnie wynajmie liczbę stacji 2 na Burgunderweg, Bocksfelde. Zauważyliśmy, że przez długi czas na ziemi nie miał właściwej opieki. Działka jest porośnięta chwastami, a stan ogrodzenia jest słaba. Te braki w opiece miejscu źle wpływać na jego estetyczną formę. Tak więc, jeśli przed 25 tego miesiąca, nie będzie powodować witryny na zamówienie, będziemy zakładać, że nie jesteś już zainteresowany wynajęciem go i dać go do kogoś innego. "
Warto zauważyć, że tegoroczna Nagroda Nobla została przyznana Einsteina.
Wideo: Red Alert 3 | CCCP | Leningrad: Słowik i róża # 1
Taka historia. Ale myślę, walka z ambrozji i oset to jest rzeczywiście bardzo proste, zwłaszcza jeśli jesteś zajęty światowych odkryć w historii ludzkości, a nie jesteś w domu tylko dlatego, że jesteś na przyjęciu u króla szwedzkiego!
Max Planck i Albert Einstein
Ludzki umysł, dusza ludzka nie zrozumiał i nie jest zrozumiana. I dlaczego w odpowiedzi na Proposition Einsteina zdecydował się przedstawić kwiaty, ale nie ogranicza się do pisania, reakcji słownej lub prosty uzgadniania, będziemy zastanawiać się przez długi czas.
Może wskazówka leży w zdaniu wielkiego myśliciela, powiedział kiedyś w wywiadzie indyjski poeta Rabindranath Tagore: «Nawet czerwony kwiat, który widzisz przed sobą na stole może mieć różne znaczenie dla ciebie i dla mnie” ,
- Kiedy sadzić róże w otwartym terenie na wiosnę?
- Małe stojaki numer trzy lub cztery jestem pewien, nie ostatni
- Moi nowi najemcy
- Mój pierwszy Lyubimka
- Mówią do mnie bez słowa podobała mu cicho
- Jestem nowy
- Żonkile - Wiosenne kwiaty
- Jak dbać o dratsenu?
- Róże w pobliżu domu
- Mimosa w ogrodzie!
- Daylily dla naszego klimatu
- Jak utrzymać róże w wazonie na długi czas
- Historia mixborders
- „Zburzony jajko kurczak”
- Białe róże rysunku w przykładzie wykonania niewinności, dobroć i światło
- A oto jeszcze jeden z naszego rezydenta !!!
- Urrra! Ja też teraz episcia !!
- Bonsai
- Długo oczekiwany hochushka - Dendrobium!
- Nasza urocza decembrist!
- Kwiaty i ludzie nadzoru