Dutch Gardens: klony esvelda

Video: Markessak ogrody Château de marqueyssac
właściciel przedszkola i zbieranie ogród Dirk Van Gelder uważa główny skarb Esvelda Sesquicentennial instancji Shirasavy klon Aureum '`. klon fan-grade stworzyć atmosferę japońskiego ogrodu, więc wejście jest odpowiednio urządzone.
- Pan van Gelder, Holandia słynie szkółkach i ogrodach. Ale wszystko-w-jednym, i na taką skalę - widzę po raz pierwszy. Prawdopodobnie, to miejsce ma długą historię?
- W rzeczywistości, to nie wiadomo, kiedy przedszkole zostało ustanowione. Stało się to około pół wieku temu. Wtedy mój przodek założył rodzinną firmę. Jego nazwa - Esveld - i jest teraz nasz ogród przedszkole. A w 1917 roku, mój ojciec zabrał sprawę ze swojego dziadka i zaczął zbierać rośliny. Po pierwsze, rododendrony, klony potem.
Wideo: Melody of Colors
Galeria odmian i gatunków klonu
- Co ciekawe, jak teraz wygląda najstarsze okaz w kolekcji?
- Najstarsze drzewo, które znajdziesz tutaj - klon shirasawy `Aureum`. Był posadzono około 1865 roku i nadal czuje się świetnie. Ale w jaki sposób dostał się tutaj, jest to osobna historia i jakiś przestępca. Ten zheltolistny klon przyszedł w zaopatrzeniu roślin z Japonii do Europy i został przeznaczony na Uniwersytecie w Leiden. Podczas rozładunku w porcie w Antwerpii, w Belgii, dziadek mojego dziadka widziałam, że przeprowadzki ukrył kilka niezwykłych roślin i japoński ... również nie mógł się oprzeć. Teraz każdy wie, że około jedną trzecią dostaw botanicznych i nie dostać się do Leyden. Większość zaginionych roślin zatrzymany w Belgii, oraz, oczywiście, wiemy, gdzie one rosną, ponieważ, jak przestępczość, a pół wieku. I mamy w przedszkolu ma teraz pomnik przyrody. Jesteśmy przekonani, że jest to największy instancja Klon shirasawy `Aureum` jeśli nie na świecie, w Europie, na pewno. Osiągnął maksymalną wielkość i już nie rośnie. I nikt nie wie, jak długo będzie żył.
Wideo: Night Angel - piosenka jest gotowy na koncercie rockowym, Alexander Udowenko i Anna Koshmal - matchmakers 5
- A ile gatunków i odmian drzew klonowych w swojej kolekcji?
- Ponad 750 kolekcja rosła w oczach, a teraz nazywamy go w sposób naukowy - atseratum, ponieważ klon łacinie - Acer. Atseratumu teraz około czterdziestu lat, i jest to najbardziej kompletny zbiór klonów na świecie. Książka zawiera prawie wszystkie hardy gatunków i wiele odmian. Wśród nich jest ogromna liczba japońskich klonów. Zalecamy, aby odwiedzić nas w maju i czerwcu, kiedy kwitną młode liście i upadek - podziwiać kolory jesieni. Wiele klony osiągnęły już dojrzałość i atseratum dosłownie nasycone orientalne atmosferze. W 1990 roku poszerzyliśmy swoją powierzchnię, jak stary hektar ziemi zostało już w pełni obsadzone. Tamże sadzone kolekcję japońskich azalii i rododendronów klasach korzystnie niemiecki selekcji.
Wideo: Darkie wyrwał duszę! dziewczyna śpiewa
- Rzeczywiście, możemy kupić dużo, a to pomaga nam zbierać zwyczaj. My sami są propagowane przez około sześć tysięcy różnych roślin. Ponadto, jesteśmy w samym sercu światowej produkcji roślinnej, Mamy tutaj tysiąc kolegów, i każdy robi coś specjalnego. Więc zawsze można dostać coś, co nie jest twoje, i w możliwie najkrótszym czasie: Holandia jest niewielka. Ale wszystko jedno nas warto odwiedzić po prostu wybrać się na spacer w ogrodzie i patrzeć na rośliny. Po tym wszystkim, udało nam się zebrać dziewięć zbiorów krajowych! Poza tym klonów hortensje, bukszpan, wspinaczka kapryfolium, Pieris, Enkianthus, ostrokrzew i japoński azalie. Zbieranie roślin - wielki ogrodników hobby będzie mnie zrozumieć.
Klony nietypowe dla przeciętnego taśmy Rosja
Klony jesienią strój
Klon
Klon czarny
Klon Nagi
Klon kolcami
Klon krymski
Klon zwyczajny
Klon Deborah
Kolumnowy klon
Klon stożka
Klon schwedleri