Garden Orchid: wywiad z Pavel Ershov
Zbieranie rarytasy ogrodowych, w tym storczyków otwartym terenie - godnego hobby z biznesmenem. To doskonale pokazuje przykład przez współwłaściciela w centrum ogrodniczym Darwin Pavel Ershov.- Paul, z tej lekcji, będzie zawsze znaleźć czas, aby podróżować?
- I utopił zmianie miejsca - bez konieczności podróżowania nie wyobrażam sobie życia przez długi czas. Raz próbowałem standardowy wakacje i wreszcie przekonanie, że podróż dla mnie - dobry i turystyka - szkody. Jak w piosence: ... lepiej niż góry mogą być tylko góry, gdzie nikt nie idzie. Lubię pierwsza trasa. Mam zamiar co roku przez co najmniej dwie wycieczki dla 2-3 tygodni - a zima w czerwcu. W sierpniu, staram się iść na Wyspy Kurylskie i Sachalin.
storczyk Galeria
- Zbiór, który nie może się pochwalić, widzisz, przypomina bogactwo skąpy rycerza. Wiele podkreślić, że nie masz konta w sieci.
- Nie chcę spędzić życia w Internecie. I prowadzić rozmowę i zapraszam w ogrodzie tylko do tych, których idee ja bezwarunkowo konieczne i ciekawe i ambitne myśli mam.
- Czy trzeba miarodajnej opinii współpracowników?
- w zakresie badań i rozwoju do mnie, oczywiście, aby pomóc podobnie myślących kolegów. Na przykład, teraz mamy dwóch lat zajmują się uprawą własnych hybrydowych sadzonek storczyków ogrodowych.
- Czy masz plan krzyży?
- Wytypuj wynik tego eksperymentu jest niemożliwe, dziś nikt nie ma statystyk polegać na nim w rozumowaniu, a sadzonki kwitną tylko około trzech lat, nawet jeśli teraz ciężką pracę na ten temat. Przewidzieć wynik, trzeba zgromadzić wiele doświadczeń, a my jesteśmy tylko jednym z pionierów.
- jakość pewnością zewnętrzny - wszyscy zima-hardy. Nawet rodzaj gleby kolor zmienia tyle, że literatura nie mogłem znaleźć dane, które przechodzi sadzonki tatę i mamę - które wpływają na kształt i kolor kogoś. Teraz wszystkie obserwacje starannie naprawić.
- utworzyć każdej rośliny gatunkom jego warunki?
- Orchid stale trzeba specjalnie stworzyć warunki i ograniczenia ich lokalizację z wpływem innych roślin, ponieważ ich system korzeniowy nie jest konkurencyjna. Na każde łóżko-shkolke ustawić własne warunki, od jasnego do kwasowości gleby. Ale łóżka - to dla wprowadzającego i kolekcjonerów, a zwykły człowiek chce znaleźć im miejsce w swoim ogrodzie.
- I co o dopuszczenie do wolnej sprzedaży żółtego Pantofelek (Cypripedium flavum) i Queen (C. reginae)? Początkowo miały one kilka, ale teraz dzielna armia rosła.
- królowa (C reginae) jest praktycznie niemożliwe, aby zabić! Ale to nie jest ogólna kultura. Jestem prawie pewien, 90% zwykłych konsumentów nie przetrwa. A oni tworzą z czasem zły wizerunek sprzedających firmę. Nie będzie w nim uczestniczyć, bo, powtarzam, ten segment jeszcze za wąskie - dla kolekcjonerów i bardzo entuzjastycznych ludzi. Musimy zdobyć wiedzę. Mam teraz 100% przeżywalność importowanych roślin.
- Mów, storczyki ogrodowe w naszym zespole nie jest tak straszne zimno, jak silne, czasami sięgające do +40 ° C ciepła. Nie mów nam, jak zmierzyć się z problemem?
- Zauważyłeś, że mam nad kolekcji są arc - zapewniamy schronienie roślin lutrasilom w jednej warstwie, i to wystarczy. Wysoka temperatura, nie bój się - nic nie trzeba robić (nawet pozaproshlogodnih ciepła spokojnie przeżył). Zakład musi zrozumieć - stworzenie warunków dla niego - i będzie reagować na ciebie w zamian. A jeśli zaczniesz rzucać trochę chwalenie się przed gośćmi: I obkladyvayut swoją kolekcję z suchym lodem - to godne podziwu i, najprawdopodobniej, jest klinika. Według moich obserwacji, storczyk nie boi się ciepła i silnym świetle słonecznym, tak szybko, jak to do końca fazy kwitnienia, rośliny powinny być pritenyat, w przeciwnym razie szybko wejść w fazę spoczynku, a nie wegetować. Jak w naturze: w gaju dębowym, na przykład późno kwitnie liści z orchidei wystarczająco do ottsvesti, ale potem uzyskać niezbędne półcień. Dlatego zapewnienie pritenku i rośliny przez całe lato będzie bujna zieleń.
- A czy to prawda, że mikorizozavisimy storczyk ogrodowy? Grzyby na łóżku nawet niektóre uprawiane.
- The Great Illusion, że mikoryza storczyk stale potrzebne. W roślinach uprawianych InVitro, bo tak nie jest. W przyrodzie mikoryzy trzeba tylko sadzonki. Wtedy zaczyna się wojna: kto zostanie wchłonięta. Jeśli rośliny są niskie immmunitet, mikoryza zjada korzenie, czy dobry - zabiła. nie jest potrzebne dorosłych roślin mikoryzy. Po przeniesieniu zainfekowanego roślin z natury, jest słabszy niż niezakażonych kultury.
- Uważa się, że po 8 latach ściany osłonowej przejdzie na emeryturę, jeśli nie dzielić. Byliście zbierać Orchid Garden, to jest czas, czy nie?
- To jest fantazja. Jeśli są one uczucie jest normalne, a następnie co roku sam leżał na 2-3 cm. To nie jest gospodarzem, a nie rośliny iris rosnąć na tym samym miejscu i udusił się.
- Mogą rosnąć w glebie kwaśnej? Patrzę na swojej stronie - wszystko zdominowanym przez torf.
- Większość obuwika rośnie w pełni obojętnym podłożu minimalnej ilości substancji odżywczych, wilgoć i oddychająca, a o pH 6-7. Jego skład: dolomit żwir, węgiel, kory sosnowej. Po kontakcie z substancjami organicznymi - liść formy - rośliny umierają w zwykłej glebie w ogrodzie posadzić ich jest niemożliwe. Mój zakład na dziesięć lat siedzieć w workach lutrasila gęstości 80%: w pojemnikach jest znacznie gorzej dzieje się wody i oddychalności. Taka izolacja jest bardzo ważne, w przeciwnym razie po upływie pięciu lat gleba staje się absolutnie obcy - będzie musiał sztucznie stworzyć odpowiednie środowisko dla każdego storczyków. To tak jak z większością rododendronów: jeśli non-kwaśne gleby w ogrodzie, można jeszcze posypać torfu, ale po kilku latach rzucili sadzenia elektrolit i sprawiają, siarkę.
- Często zaleca się sadzić w pobliżu Orchid Garden paprocie i drzewa iglaste. Ta kombinacja z punktu widzenia potrzeb storczyków sami coś spowodowane?
- Jeśli mówimy o czymś naturalnym, a następnie przyjrzymy się naturze. Wszyscy oni rosną w lasach liściastych późno kwitnące: dąb, buk. Bardzo dobre żyzne gleby, rośnie najbardziej gdzie dotąd pozostałości skały, dużo słońca na wiosnę (o ile uda im się rozwijać). A szczególnie bujnie gdzie co 5 lat są oddolne pożary lasów, które spalają konkurencyjnych pokrycia gruntu i krzewów. Są one w tym czasie, gdy w stanie snu, i głęboko nerki. Ale nie podoba mi się popiołu, dolomitu i żwiru.
- masz kolekcję wysokiej jakości buty firmy Frosch. Jak zachowują się w porównaniu z gatunkami?
- Jeśli w naszych gatunków roślin pasa z Dalekiego Wschodu - prawdziwe buty (C.calceolus) i macranthon (C. macranthum) - nie wygląda luksusowy i wymagają szczególnej uwagi, hybrydowy - pantofel nadęty (C. ventricosum) - czuje się dobrze. On rośnie wystarczająco szybko, a po 5-6 latach będzie już zakład, który ma 15-20 kwiatów. Jego rodzice, nie będzie osiągnąć takie rezultaty. Hybrydy są lepiej przystosowane do warunków ogrodzie, więc zaczął się w kulturę Europy butów wysokiej jakości: `Gisela`, `Paul`,` Maria`. Dla prywatnych gatunków roślin ogrodowych - pytanie jest prawie beznadziejna, i hybrydy mogą rozszerzyć zakres naszych możliwości.
- Dlaczego ze wszystkich odmian storczyków - ten sam Dactylorhiza, Storczyk - wybrać damski pantofel?
- I rośnie jeden z najbardziej niezwykłych orchidei - storczyki monkey - i zostawia mi całkowicie obojętny. To jest jak miłość - niewytłumaczalnym uczuciem: ktoś pociąga, a niektóre nie.
- Co zaskoczyło cię w latach obserwacji storczyków ogrodowych przede wszystkim?
- pozostaje tajemnicą do mnie i moich kolegów, jak i dlaczego odcienie koloru dryf przez naturalne różowy i biały do żółtego - bardziej rzadkie dla tego samego typu. I nawet dał próbki gleby z Dalekiego Wschodu do analizy.
- Jaki rodzaj pracy nie ufa nikomu?
- Oczywiście, pielenie kolekcję klombów. Więc przeznaczyć czterdzieści minut skubać swój ulubiony choinkę - to jest po prostu chore jak pielenie, i jeśli to konieczne.
- Jak widać szkielet ogrodu?
- Japoński pinia nie jest bardzo dużo - często są one zaśmiecone i zaniedbane. Pines w cieniu nie wzrośnie - zły pomysł, ale cykuty jest tylko przestrzeń. I, oczywiście, jedzenie - są tubylcy.
- Kleszcze nie boją?
- Jestem podróżnikiem! Dlatego od kleszczowe zapalenie mózgu zaszczepione iw jaki sposób? Nawiasem mówiąc, ta szczepionka jest najtrudniejszy dla organizmu.
- Jak o klasyków ogrodowych?
- Wiele roślin dotyka duszę: Trillium, Wintergreen, paprocie, rododendronów, Podophyllum, Arisaema, iglaki. Jednym z ulubionych roślin Dalekiego Wschodu - dvulistnik Gray. jaskry Alpine obłędnie piękny, ale jest w ogrodzie im zorganizować symulację topniejące lodowce? I wybrać rośliny, które ma sens robić. W pobliżu mostu w ogrodzie wzrosła paproci derbyanka (Blechnum), Przywiozłem go dwa lata temu. Wszędzie czuł się źle, ale udało mi się stworzyć komfortowe warunki dla roślin. My w Darwin nie tylko kształtują smak klientów, ale także obserwować swoje preferencje. Co w tym roku piękne bzy otrzymaliśmy! Najpiękniejsza gatunek - Nikołaj Leonow: kolor przypomina miąższ arbuza cukier. Kocham moją jarzębiny buzinolistnuyu - co to jest piękne, gdy jagody porozrzucane! Więc jestem zainteresowany, rarytasy i częściowych klasyki ogrodowych.
Wideo: ogród Lubow Terekhova
- Co to jest fascynacja storczyków?
- Nie wyobrażam sobie, jak miło zalać szklanką chłodnego białego wina wytrawnego, Chardonnay na przykład obniżyć storczyki i łyk. Piękny! Nauczę cię gotować wszelkiego rodzaju przysmaków z roślin - leżeć w dwa tygodnie czekać.
- Różowy storczyk
- Orchid ludiziya - opieka w domu
- Kaktusy w nowym miejscu!
- Piękne kwitnienie storczyków z należytą starannością
- Boom storczyk
- Amitostigma Kinoshita
- Dość storczyk
- Kalina Wright
- Orchid - wanilia
- Jak dbać o storczyków w domu
- Orchid: subtelności opieki
- Lady Slipper: gatunek