ProSadGuru.com

Ligularia odmiany: wywiad z hodowcą Serż Fąfara

Serż FafaraPocząwszy od roku 2007, w sprzedaży zaczęły pojawiać się jeden po drugim nowych odmian serii Ligularia Ozyrysa (Ozyrysa). Te nowe elementy zostały urodzony niedaleko Montrealu, w przedszkolu kanadyjskiego hodowcę i Hybridizer Serż Fąfara

Krótka historia

Wybór Ligularia Serż Fafara zaangażowany od 1995 roku - przez 16 lat! Wcześniej, przez trzy lata, on zebrał kolekcję gatunków i odmian z rodzaju (LigulariaLigularia), A blisko niego. 11 lat, on po prostu przeszedł, siał, obserwował i wybrany bez wchodzenia w kulturę każdy z powstałych sadzonek - po nowa odmiana musi być naprawdę nowego, a nie tylko mieć inną nazwę, trochę różni się od swoich poprzedników. W 2007 roku pojawił się pierwszy sprzedaż różnorodności serii Osiris - `Osiris Fantaisie`. To fascynuje wszystko zwartym, nietypowy kształt blaszki liściowej. W 2008 roku nastąpiła `Ozyrys Caf Noir`Liście ten sam kształt, ale z odrastania pomalowane na fioletowo-brązowego koloru. Jednak sprawa nie poszła całkiem sposób zostało ogłoszone w komunikatach - obiecany przez Darwina Rośliny `Ozyrys Czysta Fantaisie` z pięknymi pstrych liściach nie pojawiły się do tej pory. W 2010 roku rynek krajowy stał się dostępny materiał podroschenny mikrorozmnażanie w kasetach dwojakiego rodzaju: `Ozyrys Evolution`And`Ozyrys Pistache`. Obie odmiany zaokrąglonych liściach w kształcie serca z bazy, pięknym kontrastowym unerwieniem, zmienia kolor w trakcie sezonu.

- Serge, robisz hybrydyzacji przez długi czas. Jakie rośliny pan pracuje?

- Zacząłem w 1987 roku. W Europie i Stanach Zjednoczonych mam patent na Ligularia i Daisy również zarejestrowanych odmian piwonii i gospodarz. Pracuję z różnego rodzaju, w szczególności z hepatica, GLAUCIDIUM DŁONIASTE, z gospodarzami, Echinacea, piwonie, daylilies, japońskich irysów.

- Co sprawiło, że należy zwrócić uwagę na Ligularia - z przekonaniem, że ludzie po prostu nie chcą, aby umieścić je w swoim ogrodzie, ale również do poszukiwania nowych elementów, czekać na kontynuację serii?

- Piętnaście lat temu, zauważyłem białą plamą na jednej z roślin z własnym zasiane `Othello`, a jednocześnie nie wygląda niedobrze. I to mnie myśleć przytrzymywać samozapylenia tej instancji. Minęło siedem lat, zanim zobaczysz rezultaty, godne uwagi. Od chwili, kiedy stał się pewny, że fani i kolekcjonerzy będą zainteresowani, i bez względu na to, jak długo potrwa do pracy, ponieważ nie było nawet jednego barwny Ligularia na rynku.

- Nie było obawy, że nietypowe Ligularia nie może konkurować z gospodarzy?

- Wcale nie, bo są zupełnie różne rośliny, chociaż oboje rośnie w cieniu i półcieniu. Mogą być doskonale połączone ze sobą w stosunku do kompozycji.

- I ktokolwiek inny zaangażowany w hybrydyzacji Ligularia?

- Najprawdopodobniej tak, ale ja osobiście nikt nie słyszał.

- Rośliny o pstrych liściach dość trudne do prawidłowego osadzenia w ogrodzie kwiatowym - oni nie mają naturalny wygląd, czasami zbyt ekstrawaganckie. Jakie zasady pomogą uniknąć miejsce zamienia się w kołdrę?

- Podobnie jak z gospodarzami, to jest problem zdrowego rozsądku: to jest konieczne, aby móc korzystać barwny roślin jako jasne plamy, rozsądnie rozłożone pomiędzy ciemnymi plamami. I unikać sąsiedztwa barwne rośliny o bardzo różnych liści. Ale to jest kwestia gustu, zawsze rozwiązany projektanta - ostatnie słowo dla niego (lub jej). Użyj roślin ogrodowych z liści barwny nie jest łatwe, nie są potrzebne poczucie proporcji i smaku artystycznego.

- Porty Czy ogólny wygląd Ligularia kwitł?

- Ja kocham kwiaty Ligularia, zwłaszcza dlatego, że kwitną późnym latem, kiedy ogrody z bylinami często spojrzeć na kilka opuszczony. Żółte kwiaty Ligularia oraz w zgodzie z zielonych liści i Burgundii niektórych odmian. Ze względu na różnorodny, zdarza się, że niektórzy ogrodnicy nie lubią kwiaty, a oni odciąć łodygi kwiatowe.

- Czy to prawda, że ​​w Zimotrwalosc Ligularia inaczej? My w regionie moskiewskim zdarza się, że niektóre trendy są zabijane w zimie.

- Mamy to samo dzieje się w ciężkości naszych zim. Zdarza się, że po ciężkiej zimie, pewnego spadku Ligularia, niezależnie od odmian tolerancyjnych.

Czy awaria -Byvayut - zakład (lub klasy), które można podziwiać, pozostaje nieodebrane w rynku, sprzedawane słabo?

- To zdarza się bardzo rzadko, ponieważ Ligularia że stawiamy na rynku, wcześniej wykazano w naszych ogrodach, i rozmnażajcie się, że tylko te, które są bardzo popularne wśród turystów.

- Co się dzieje w świecie zbieranie bylin ozdobnych?

- Ponieważ nasz sezon wegetacyjny jest krótki, liści odgrywa równie ważną rolę jak kwiaty. Liści ma też zaletę - zachowuje swoje piękno przez całe lato. Już dawno zrozumiał Japończyków, mają długi preferowany kolor liści, dowód - ich wspaniałych i niepowtarzalnych ogrodów.

- Jaką kultury mogą uczestniczyć w międzyrodzajowych hybrydyzacji z Ligularia? Można je krzyżować z przedstawicielami innych rodzajów, takich jak Kakalia akanitolistnoy (Syneilesis (Cacalia) aconitifolia)?

- Nie wiem. W zasadzie możliwe jest krzyżowanie genetycznie podobnych gatunków, czyli należące do tej samej rodziny. Dr Ito Toiki udowodnił, że przekroczył trawiaste i drzewa piwonie. Ja sam był udany międzygatunkowa hybrydyzacja - dostać zadrapania `Osiris Fantaisie`Z jednej z odmian Ligularia japońskim.

- Serge, i wziąć udział w wyprawach botanicznych znaleźć obiecujące nowe elektrownie?

- W moim kraju - oczywiście. A jeśli mnie zaprosił, to ja chętnie podróżował i twoje. Dziękujemy za zainteresowanie w mojej pracy i moich roślin. Będę zadowolony, aby zobaczyć cię w ogrodach i szklarniach, jeśli się do Quebec.

Udostępnij w sieciach społecznościowych:

Podobne
Jak rosną Ligularia?Jak rosną Ligularia?
Przykłady wykonania kompozycje LigulariaPrzykłady wykonania kompozycje Ligularia
Ligularia przewalskiiLigularia przewalskii
Ligularia WilsonLigularia Wilson
Ligularia FisherLigularia Fisher
Ligularia VichaLigularia Vicha
Palchatolopastny Ligularia lub dłoniastyPalchatolopastny Ligularia lub dłoniasty
Ligularia HessLigularia Hess
Ligularia TangutLigularia Tangut
Palchatolopastny Ligularia lub dłoniastyPalchatolopastny Ligularia lub dłoniasty
» » » Ligularia odmiany: wywiad z hodowcą Serż Fąfara
© 2022 ProSadGuru.com