Ligularia odmiany: wywiad z hodowcą Serż Fąfara
Począwszy od roku 2007, w sprzedaży zaczęły pojawiać się jeden po drugim nowych odmian serii Ligularia Ozyrysa (Ozyrysa). Te nowe elementy zostały urodzony niedaleko Montrealu, w przedszkolu kanadyjskiego hodowcę i Hybridizer Serż FąfaraKrótka historia
Wybór Ligularia Serż Fafara zaangażowany od 1995 roku - przez 16 lat! Wcześniej, przez trzy lata, on zebrał kolekcję gatunków i odmian z rodzaju (LigulariaLigularia), A blisko niego. 11 lat, on po prostu przeszedł, siał, obserwował i wybrany bez wchodzenia w kulturę każdy z powstałych sadzonek - po nowa odmiana musi być naprawdę nowego, a nie tylko mieć inną nazwę, trochę różni się od swoich poprzedników. W 2007 roku pojawił się pierwszy sprzedaż różnorodności serii Osiris - `Osiris Fantaisie`. To fascynuje wszystko zwartym, nietypowy kształt blaszki liściowej. W 2008 roku nastąpiła `Ozyrys Caf Noir`Liście ten sam kształt, ale z odrastania pomalowane na fioletowo-brązowego koloru. Jednak sprawa nie poszła całkiem sposób zostało ogłoszone w komunikatach - obiecany przez Darwina Rośliny `Ozyrys Czysta Fantaisie` z pięknymi pstrych liściach nie pojawiły się do tej pory. W 2010 roku rynek krajowy stał się dostępny materiał podroschenny mikrorozmnażanie w kasetach dwojakiego rodzaju: `Ozyrys Evolution`And`Ozyrys Pistache`. Obie odmiany zaokrąglonych liściach w kształcie serca z bazy, pięknym kontrastowym unerwieniem, zmienia kolor w trakcie sezonu.
- Serge, robisz hybrydyzacji przez długi czas. Jakie rośliny pan pracuje?
- Zacząłem w 1987 roku. W Europie i Stanach Zjednoczonych mam patent na Ligularia i Daisy również zarejestrowanych odmian piwonii i gospodarz. Pracuję z różnego rodzaju, w szczególności z hepatica, GLAUCIDIUM DŁONIASTE, z gospodarzami, Echinacea, piwonie, daylilies, japońskich irysów.
- Co sprawiło, że należy zwrócić uwagę na Ligularia - z przekonaniem, że ludzie po prostu nie chcą, aby umieścić je w swoim ogrodzie, ale również do poszukiwania nowych elementów, czekać na kontynuację serii?
- Piętnaście lat temu, zauważyłem białą plamą na jednej z roślin z własnym zasiane `Othello`, a jednocześnie nie wygląda niedobrze. I to mnie myśleć przytrzymywać samozapylenia tej instancji. Minęło siedem lat, zanim zobaczysz rezultaty, godne uwagi. Od chwili, kiedy stał się pewny, że fani i kolekcjonerzy będą zainteresowani, i bez względu na to, jak długo potrwa do pracy, ponieważ nie było nawet jednego barwny Ligularia na rynku.
- Nie było obawy, że nietypowe Ligularia nie może konkurować z gospodarzy?
- Wcale nie, bo są zupełnie różne rośliny, chociaż oboje rośnie w cieniu i półcieniu. Mogą być doskonale połączone ze sobą w stosunku do kompozycji.
- I ktokolwiek inny zaangażowany w hybrydyzacji Ligularia?
- Najprawdopodobniej tak, ale ja osobiście nikt nie słyszał.
- Rośliny o pstrych liściach dość trudne do prawidłowego osadzenia w ogrodzie kwiatowym - oni nie mają naturalny wygląd, czasami zbyt ekstrawaganckie. Jakie zasady pomogą uniknąć miejsce zamienia się w kołdrę?
- Podobnie jak z gospodarzami, to jest problem zdrowego rozsądku: to jest konieczne, aby móc korzystać barwny roślin jako jasne plamy, rozsądnie rozłożone pomiędzy ciemnymi plamami. I unikać sąsiedztwa barwne rośliny o bardzo różnych liści. Ale to jest kwestia gustu, zawsze rozwiązany projektanta - ostatnie słowo dla niego (lub jej). Użyj roślin ogrodowych z liści barwny nie jest łatwe, nie są potrzebne poczucie proporcji i smaku artystycznego.
- Porty Czy ogólny wygląd Ligularia kwitł?
- Ja kocham kwiaty Ligularia, zwłaszcza dlatego, że kwitną późnym latem, kiedy ogrody z bylinami często spojrzeć na kilka opuszczony. Żółte kwiaty Ligularia oraz w zgodzie z zielonych liści i Burgundii niektórych odmian. Ze względu na różnorodny, zdarza się, że niektórzy ogrodnicy nie lubią kwiaty, a oni odciąć łodygi kwiatowe.
- Czy to prawda, że w Zimotrwalosc Ligularia inaczej? My w regionie moskiewskim zdarza się, że niektóre trendy są zabijane w zimie.
- Mamy to samo dzieje się w ciężkości naszych zim. Zdarza się, że po ciężkiej zimie, pewnego spadku Ligularia, niezależnie od odmian tolerancyjnych.
Czy awaria -Byvayut - zakład (lub klasy), które można podziwiać, pozostaje nieodebrane w rynku, sprzedawane słabo?
- To zdarza się bardzo rzadko, ponieważ Ligularia że stawiamy na rynku, wcześniej wykazano w naszych ogrodach, i rozmnażajcie się, że tylko te, które są bardzo popularne wśród turystów.
- Co się dzieje w świecie zbieranie bylin ozdobnych?
- Ponieważ nasz sezon wegetacyjny jest krótki, liści odgrywa równie ważną rolę jak kwiaty. Liści ma też zaletę - zachowuje swoje piękno przez całe lato. Już dawno zrozumiał Japończyków, mają długi preferowany kolor liści, dowód - ich wspaniałych i niepowtarzalnych ogrodów.
- Jaką kultury mogą uczestniczyć w międzyrodzajowych hybrydyzacji z Ligularia? Można je krzyżować z przedstawicielami innych rodzajów, takich jak Kakalia akanitolistnoy (Syneilesis (Cacalia) aconitifolia)?
- Nie wiem. W zasadzie możliwe jest krzyżowanie genetycznie podobnych gatunków, czyli należące do tej samej rodziny. Dr Ito Toiki udowodnił, że przekroczył trawiaste i drzewa piwonie. Ja sam był udany międzygatunkowa hybrydyzacja - dostać zadrapania `Osiris Fantaisie`Z jednej z odmian Ligularia japońskim.
- Serge, i wziąć udział w wyprawach botanicznych znaleźć obiecujące nowe elektrownie?
- W moim kraju - oczywiście. A jeśli mnie zaprosił, to ja chętnie podróżował i twoje. Dziękujemy za zainteresowanie w mojej pracy i moich roślin. Będę zadowolony, aby zobaczyć cię w ogrodach i szklarniach, jeśli się do Quebec.
- Ligularia Vorobyova
- Ligularia Wilson
- Ligularia Vicha
- Ligularia Kempfer
- Palchatolopastny Ligularia lub dłoniasty
- Ligularia angustifolia
- Ligularia Tangut
- Ligularia Hess
- Ligularia Fisher
- Ligularia Hess
- Ligularia macrophylla
- Palchatolopastny Ligularia lub dłoniasty
- Ligularia przewalskii
- Ligularia Tangut
- Ligularia angustifolia
- Ligularia Vicha
- Ligularia Wilson
- Ligularia dentata
- Ligularia Vorobyova
- Ligularia (ligula - opis rodzaju, fotografia, pielęgnacji, konserwacji, transplantacji, szkodników,…
- Jak rosną Ligularia?