Wdzięku Aquilegia - Star obszarach zacienionych
Video: Rośliny
Aquilegia, albo inaczej - obszar zlewiska, wyróżnia się dość nietypowy kształt kwiatka z krótkim lub długim zakrzywionym prostej ostrogi. Kwiaty znajdują się na wysokich szypułek rosnących powyżej gęstego listowia. Aquilegia - wieloletnia roślina, która jednak w regularnych odstępach czasu (co 3 - 4 lata) musi być aktualizowane lądowania. Jednak to nie jest zwykle problemem, ponieważ działów wodnych dobrej rasy samosiewu.rośnie Aquilegia
Kolombiny namnaża się, zazwyczaj z nasion, ale jest również podziałem tulei i sadzonek. Podzielić krzaki jesienią lub wczesną wiosną. Z dużych zakładów otrzyma pięć delenok- każdy powinien opracowali kilka nerkę. Nasiona wysiewa się w otwartym terenie lub rosną kiełki w domu. Większość roślin wytwarzają bogaty self-siew.
Mam w ogrodzie z Aquilegia była ciekawa historia. Mam parę roślin, wraz z miejscem, w pierwszym roku nie płacić im wiele uwagi. Oni wyrósł ciemny fiolet kwiatów i liści wrażeniem mi więcej niż jego rozkwitu.
W następnym roku, znalazłem młodych działy wodne w najbardziej nieoczekiwanych miejscach. I dziwna rzecz: wszyscy kwitło na różne sposoby! Więc miałem różowy, niebieski, ciemny niebieski i fioletowy Orlik. Sąsiad znikąd sprouted białym pięknem. Teraz co roku czekam: co „nowości sezonu” będzie tym razem?
Sadzenie aquilegia najlepiej jest umieszczony częściowo w cieniu. Rosną w słońcu, oczywiście, jeśli mają wystarczająco dużo wilgoci, ale taki spektakularny rozkwit nie będzie, i liści staje się płytkie. Na humus przepuszczalną kruche gleby z dostateczną ilością wody tworzy roślin silny tuleję, która jest nie tylko dobre w czasie kwitnienia.
Obchodzi Orliki jest podlewanie w okresie suszy, wole zwiędłe kwiatostany. Wysokie odmiany są często wymagane OPORA bez łodyg na wietrze, lub po przerwie deszczu lub spadnie na ziemię.
Orlik w ogrodzie
Video: Nasiona mieszanki Art Aster - pomidory
Kolombiny sadzi się pojedynczo lub w grupach. Z powodzeniem współistnieć z naparstnicy i łubinu. Liści zlewnia dobrze Astilbe rzeźbione krzewy. Dobrymi towarzyszami jak dzwony i Kuklik.
Orliki może być stosowany jako roślina-srezochnyh Są dobre w bukiety. Wybierając miejsce dla zlewni należy pamiętać, że roślina jest lekko trujące. Śmiertelne zatrucie jest prawie niemożliwe, ale aby uniknąć problemów na Orliki zabaw lepiej trzymać z dala.
Columbine zachowuje dekoracyjny liści aż do późnej oseni- powodzeniem obsługiwać piękno klombu w momencie jego rozpadu.
Nasiona dziecka oddech: VIDEO " Królowa Śniegu " - Suchasna Cottage
Gatunki i odmiany Orlik
Ogrodnicy rosną hybrydowy Orlik że bardzo zróżnicowane zarówno kolorystyka i kształt kwiatu. Popularne w ostatnich latach seria Nora Barlow, łącząc ze średnich zakładów (3 - 5 cm średnicy), Pokój kwiatów o różnych kolorach. Na przykład, bardzo efektowny czarny Czarny Barlow.
Aquilegia Niebieski dał również nasze ogrody są liczne mieszańce biały, żółty, czerwony, niebieski i fioletowy odcienie. Wysokość łodygi na nich - od 40 do 70 cm, duże kwiaty z długimi ostrogi. Ciekawe odmiany takie jak niebiesko-biały lub żółty Blue Star Maxistar.
W postaci dziko rosnących w umiarkowanej strefie klimatycznej napotkał orlika pospolitego, który ma niebieskie, różowe, purpurowe lub białe kwiaty.
Video: Kwiaty
W Aquilegia złoty - bardzo długi okres kwitnienia od maja do sierpnia. Jego żółte kwiaty są umieszczone na wysokich (80 cm) i od dawna szypułek czołowe. Wręcz przeciwnie, nietypowe dla kompaktowego zlewni Aquilegia inny kształt wachlarza, osiągając wysokość nie więcej niż 25 cm jest obficie pokryte w czasie kwitnienia srednich niebieskie i białe kwiaty, z krótkim ostrogi.
Zapewne nie przypadek, że w nazwach wielu odmian tej rośliny występuje słowo «gwiazdka» - «Gwiazda». W rzeczywistości, oni przypominają gwiazdki rozrzucone w przestrzeni ogrodowej.
- Aquilegia: sadzenie i utrzymanie w otwartym polu
- Aquilegia
- Aquilegia hybrydowy
- Aquilegia Terry
- Aquilegia vulgaris
- Rośnie Aquilegia
- Aquilegia Odmiany
- Aquilegia hybrydowy - ozdobna bylina
- Aquilegia na zdjęciu - udoskonalenie kształtach i kolorach
- Aquilegia rośnie ziarno
- Aquilegia - mało wymagająca roślina wieloletnia
- Aquilegia