Clematis Tangut: opis, powielanie, pielęgnacja, zastosowanie, zdjęcia, gatunek
Clematis Tangut, jak również jego inne powojniki, rosnę metodę siewek. Nasiona owinięte podpaski na dzień zanurzenia w ciepłym (20-25 ° C.) Wody. Położyłem je rzadko, lekko posypać (można i nie należy posypać). Glebie darni ziemi, piasku i pokruszonego kredy (2: 1: 0,1).
Uprawy obejmujące z torebki foliowej i umieszczono w ciemnym miejscu w temperaturze 10-13 ° C. Po 20-25 dniach, gdy nasiona klapy wykazywał puli na jasne światło (nie bezpośrednie światło słoneczne).
Trafia bezpośrednio posypana sproszkowanego węgla aktywnego w celu uniknięcia obniżające sadzonek na suchą zgniliznę kapustnych. Ja je tylko podlewać od zraszacza lub palety. Temperatura w tym czasie wynosi korzystnie 15-18 °.
Wideo: clematis
Sadzonki do 2-3 tygodni, aby zachować „teplichke”, stopniowo przyzwyczaić do atmosfery. Można siać nasiona na początku lata, w tym przypadku na stałe sadzonki sadzi się wczesną jesienią.
Sadząc w otwartym terenie (pod koniec maja i na początku czerwca) pogrzebać sadzonek do 10 cm. Jeśli „dzieci” są słabe, są obsadzone minimalnej głębokości pochówku. Zakorzenienia w okresie niezbędnym dla nielicznych światła.
Gleba w miejscu występowania korzeni trzeba pritenyat. Zwykle w tym celu wokół rośliny sadzi skałę Alyssum i Arabis.
Lub silnie solna gleba dla powojników nie Tangut odpowiednie. Na kwaśne gleby rośliny nie kwitną. Jeśli upadek systemu korzeniowego było zamulchirovat torfu, wymagane jest, aby usunąć sprężynę.
Wraz z pojawieniem się trwałych roślin ciepła podawanego Infusion dziewanny (1:10), w wiadrze do siebie.
Dwa tygodnie później - "Kemira-Lux". Dla każdego dorosłego krzew toczenia w szklance jesionu i niewiele jest osadzony w ziemi. Przemienności nawozach organicznych i mineralnych, daje dobry wynik.
W przypadku braku nawożenia kwiatów kurczy. Ukazał się w roku sadzenia pąki wyciągnąć.
Zdarza się, że powojniki Tangut traci wszystkie części lotniczych. W tym przypadku nie powinniśmy spieszyć się wyrzucić korzeń. Po roku, lub nawet dwa z uśpionych pąków są narażone na rozwój nowych pędów.
Do ukorzenienia sadzonek wykorzystaniem kawałków świeżych ziemniaków lub buraków. Sadzonki do szybszego ustanowienia wytrzymuje rozwiązanie miód (1 łyżeczka. - 1 st wody). I rezhu pokrojone warzywa, przebicie z jednej strony i włożyć trzpień do otworu.
Kostki „lądowania” umieścić na patelni, wlać trochę wody gdzieś. Potem trzeba tylko nie zapomnij nalać wody do miski i natryskowej pritenyat i sadzonek.
Idąc raz w zimie wczasowego, zwrócił uwagę na „dziwne” liana uvivshuyu Siatki Ryabitsev. Wyobraź sobie: dookoła w śniegu i przed sobą piękne rośliny z miękkimi włochatych kulek, pokryte szronem.
Jest lato w tym samym miejscu nie poznałam piękno zimy. Puszyste kulki tak uderzyło mnie, tylko tu i tam zaglądał w ażurowej liści. Ale najbardziej interesujące - cała winorośl była pokryta dość dużym żółtym dzwon.
Postanowiłem być pewny zdobyć tej rośliny w domu, wiedząc, że clematis Tangut (mianowicie, tak to się nazywa) dobrze odtwarza przez nasiona.
Nabywając je, i wszystkich zasad, aby rozpocząć sadzenie. Ale wszystkie moje wysiłki były daremne. To nie pomogło, a stratyfikacja - brak nasion nie wzrosła nawet po 3 miesiącach.
Na wiosnę, I specjalnie udał się do miejsca, gdzie po raz pierwszy zobaczył powojników. Na gałęziach kołysały się nieco poobijany „Fluffy”. Właściciele nie zrobił, a ja nie odważył się oderwać gałązkę z nasion, które zostały zasiane w szklarni.
Zaledwie kilka tygodni były przyjazne pędy. Kiedy sadzonki wyrosły trochę, ja przeszczepiono je do łóżka, a do jesieni miałem przyzwoite krzewów. A najbardziej zaskakujące, niektóre nawet kwitną.
Zima mnie nie zawodzi. Nawet po ciężkich mrozów, przeniesiono bez schronienia, to winorośl zadowolony z zielenią i wdzięku kolory aż do późnej jesieni. A nasiona zebrane na wiosnę dać przyjazną owoce.
Najwyraźniej takie naturalne rozwarstwienie jest bardziej skuteczne. Może nie ostatni czynnik był świeżość nasiona, które mogą stracić rentowności w ciągu roku. Jednak trudno jest zatrzymać entuzjastyczną osobą, a ja kupiłem nasiona trzech nowych odmian i sprawi kolejną próbę mają w tych niezwykłych roślin.
Undemanding rosnących warunkach doskonałej zimotrwalosc, długi okres kwitnienia, dekoracyjne przez cały rok sprawiają, roślina ta stanowi zasadniczy element pionowej ogrodnictwie.
- Ligularia Tangut
- Ligularia Tangut
- Clematis Westerplatte - pamiętny gatunek
- Powojniki
- Clematis florida
- Clematis Clematis lub fioletowy
- Clematis lanuginoza
- Clematis Tangut
- Clematis zhakmana
- Clematis vititsella
- Powojniki
- Clematis krupnolepestny